top of page
project cover image

the office grove

terrace courtyard for a corporate office

Mumbai

250 sqm

completed

2022

design team:

project architects:

Arjun Sharma, Gaurav Shetty, Nupoor Sejpal

Patch Design Studio

This project formed two of the three courtyards of a jewellery design office. The design is part of a larger architectural scheme that revitalises an old smaller office into a larger, more modern one.

The courtyards in question act as a connector between the reception and the studio floor and as a break-out space for the people in the office. In projects like these, It is easy to fall into the trap of oversimplification or over-complexity when it comes to spatial design.

For our part, we love to err on the side of over-indulgence. At the outset, it felt necessary for these two connected courtyards to not be easily read as one space. We were engaged with the idea of having the large space fold into itself and create separate pockets that had some semblance of their own identity. In this way, we tried to have the ground datum ducks and weaves out of view even though the volume of the two spaces could be read as one.

As such, the courtyards are populated with planter boxes of various shapes and sizes that carve out spaces for respite and succour. The courtyards are designed as outdoor rooms where some of the activities of the offices can flow easily into the outdoors. It would be common to see someone as they stand, but not so easily as they sit down. The spaces are generally of a more intimate nature, just enough to sit, chat and maybe plug in a laptop. Except for the larger space at the furthest end where a group can gather in front of a framed stepped seating. The level difference on the further side adds a layer of depth to an otherwise flat space.